ЩО НЕ ТАК ІЗ СИДІННЯМ І ЯК ЗІГРАТИ НА ВИПЕРЕДЖЕННЯ ЙОГО НАСЛІДКАМ

Ми сидимо мінімум по 9.5 годин щодня, згідно дослідження British Heart Foundation. Сидимо, працюючи за комп’ютером, відпочиваючи з книгою, обідаючи, подорожуючи, відвідуючи стендапи та конференції - мабуть, вперше в історії людської цивілізації настільки багато. І лише 25% свідомого часу проводимо активно. Хоча навіть тоді, часто діємо за звичкою нахилятися вперед. Тобто справді більшість м’язів ми залучаємо в роботу тільки під час занять спорту. Такий спосіб життя породжує певні звички (модифіковані фактори) та їх наслідки. Наприклад, звичка швидко їсти перед комп’ютером – розлади травлення. Постійне сповзання в кріслі від статичної напруги – регулярні болі в спині, шиї, голові та попереку. А ще депресія, діабет, проблеми органів малого тазу.

Читати також: статті про наслідки сидіння для спини та органів малого тазу.

СЕКРЕТ ПРАВИЛЬНОГО РОБОЧОГО МІСЦЯ

Здавалося б, якщо від сидіння немає жодного позитивного впливу, то чи варто взагалі сідати під час роботи? Так. Але між позицією стоячи та сидячи є найважливіший момент – це рух. Від А до Б. Саме змінюючи положення ви допоможете собі. Саме з цієї причини, в професійних кріслах з’являються поняття active sitting, механізми балансування, синхронного руху тощо.

НАЙКРАЩЕ РОБОЧЕ МІСЦЕ – ЗАВЖДИ ПЕРЕДБАЧАЄ БЕЗЛІЧ ВАРІАНТІВ ДЛЯ ЗМІНИ ПОЛОЖЕННЯ ТІЛА.
ОДИН З НАДВАЖЛИВИХ СЕРЕД НИХ – МОЖЛИВІСТЬ ВСТАТИ І ПРАЦЮВАТИ СТОЯЧИ.

Які переваги та недоліки роботи стоячи?

Коментар лікаря-невролога Наталії Кушлик: нагадую, що статика та дискомфорт – це саме те, що заважає нам нормально працювати, дратує, псує настрій і надриває спину. Більше рухайтесь, а ще краще – придбайте стіл, за яким можна працювати сидячи та стоячи і крісло, що контролюватиме вашу поставу. 

Плюси роботи стоячи з комп'ютером

  • під час роботи стоячи у вашому організмі покращується обмін речовин, в тому числі і глюкози (нормалізується рівень цукру крові);
  • здебільшого, стоячи у вас зберігається правильна постава, з усіма фізіологічними вигинами хребта - шийним та поперековим лордозом, а також грудним кіфозом;
  • коли ми стоїмо, в організмі посилено працюють м'язи гомілок, покращується кровообіг нижніх кінцівок, що запобігає передчасному утворенню тромбів у судинах;
  • працюючи таким способом за клавіатурою частіше вдається дотримуватись зручних та правильних фізіологічних положень кистей (під кутом 90-100 градусів), що попереджає розвиток тунельного синдрому зап'ястного каналу (неприємні пекучі болі та оніміння в долонях, внаслідок стиснення серединного нерву);
  • в положенні стоячи ви запобігаєте гіподинамії (малорухливості) і її впливу на організм: від частого головного болю – аж до розвитку геморою.

Проте, не варто думати, що робота стоячи – панацея від будь-яких проблем. Нижче ми розглянемо деякі недоліки безперервної роботи в такому положенні.

Мінуси роботи стоячи з комп'ютером

  • стоячи в одному і тому ж положенні щоденно, ви ризикуєте отримати болі в попереку, та хребті, а також у його складових: м'язах, зв'язках, міжхребцевих дисках.
  • в довгому стоячому положенні завдається шкода судинам ніг, куди надходить надмірний притік крові, а також, швидко з'являється варикозна хвороба вен нижніх кінцівок з розширенням підшкірних вен;
  • наслідками постійної роботи стоячи є надмірні навантаження на суглоби (кульшові, колінні та гомілково-ступневі), які, з часом, починають крутити, боліти та червоніти.

Такі причини можливі лише як наслідок постійної стоячої роботи. Відпочинок – ключ до хорошого самопочуття. Найкращим рішенням буде придбати регульований стіл з правильно підібраним ергономічним кріслом та комбінувати позиції між собою.

Звертайтеся за консультацією та з питаннями, якщо вони у вас з'явилися. Бережіть себе і не забувайте регулярно розгинатися в інший бік, щоб залучати в роботу також іншу групу м'язів.