Раніше ми публікували статтю про переваги та недоліки сітки в якості матеріалу оббивки ергономічного крісла. На прикладі сітки KMD в кріслі Ergohuman Plus, проаналізували популярні стереотипи з приводу абразивності, витривалості, догляду. А зараз хочемо розповісти, які взагалі види сіток існують.

Розглянемо таких виробників як Comfort, Okamura, Profim.

ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ЯКІСНА СІТКА ВІД ТІЄЇ, ЩО ПОРВЕТЬСЯ ЧЕРЕЗ РІК

  1. Складністю плетіння.

    Чим дорожче сітка, тим складніше її плетіння. Чим дешевша ж сітка, тим більше вона нагадує жіночі колготки. Якісні, дорогі сітки – завжди результат складного 3D моделювання, з різним ступенем натягнутості, для правильного розподілу ваги. І розірвати їх можна лише механічно пошкодивши. Якщо ж користуватися кріслом правильно, вона лише зітреться за років 20, але ніколи не розійдеться.

  2. Тактильним комфортом.

    Вам повинно бути зручно. І найкращі матеріали завжди поєднують в собі міцність і певну м’якість на дотик. Поєднати це дуже складно і недешево, тому часто понад 30% вартості крісла – це лише вартість однієї сітки.

  3. Успішним тестуванням на щонайменше 50 000 циклів життя.

    Як і кожен матеріал оббивки, сітку тестують на витривалість, так звані цикли життя та декілька інших показників (швидкість займання, стійкість до сонячного світла тощо). Хороший матеріал живе більше 50 000 циклів без втрати своїх характеристик.

Найбільш популярним тестом на витривалість є метод Мартіндейла. Під час тестування, сітку натирають з певним тиском вовною або наждачним папером.  

Виробництво Okamura (Японія), тестування методом Мартіндейла на цикли життя. Сітку натирають з певним тиском вовною або наждачним папером до тих пір, доки поверхня не модифікується. Згодом, отримавши, наприклад марку 100 000 циклів - це означатиме, що ви гарантовано можете сістки в крісло 100 000 раз і фактура оббивки залишиться такою ж, як в перший день покупки. 

 

КОРОТКИЙ ОГЛЯД НАЙБІЛЬШ ПОПУЛЯРНИХ СІТОК ДЛЯ КРІСЕЛ

 

1. СІТКА ЯПОНСЬКИХ КРІСЕЛ - OKAMURA HIGH PERFORMANCE MESH 

Бренд працює з японським виробником Kawashima Selkon Textiles. Разом їх поєднує історія створення чи не найкращої сітки в світі, для моделей крісел Contessa, Sylphy, Sabrina.

 

Перед серійним виробництвом пряжа підлягає тестовому фарбуванню. Тестування відповідає світовим стандартам, а кінцева якість перевіряється не лише технологічно, а й вручну.

  • Компанія Kawashima Selkon Textiles, заснована в 1843 році, зароджується з Нісідзін-орі - традиційного типу ткацтва, унікального для Кіото, найбільш відомого за виготовленням поясів для кімоно (обі). Починаючи з епохи Мейдзі (1868-1912), Kawashima Selkon Textiles розширила сферу своєї діяльності, в тому числі, зайнялася виробництвом текстилю для інтер'єрів.

 

В 2002 році створила разом з Okamura сітку для крісла Contessa, яку світ побачив вперше на виставці Orgatec. Проте задача була не простою навіть для компанії з такою історією.

Ось, що згадують з історії проекту в 2000-х роках:

  • «Створити сітку, настільки міцну, щоб витримувати вагу людини без втрати структури, і настільки зручну, щоб забезпечити комфортне сидіння – дуже складно. Це характеристики, які майже суперечили одна одній»
  • «Спочатку ми в'язали сітку на машині, яку використовували для мережива при створенні штор. Але зрозуміли, що нам потрібно не в'язати, а плести. Саме техніка плетіння забезпечила її якість та ефективність»
  • «Для того, щоб сітка мала правильний баланс міцності та комфорту, методи плетіння піддавалися випробуванням. У сітчастих сидіннях Okamura використовуються оригінальні нитки, одночасно міцні та еластичні для горизонтального плетіння. Комбінуючи цю нитку зі стандартною вертикальною ниткою, ми змогли реалізувати не лише функціональні аспекти, необхідні для сітки, але й надати їй розкішного відчуття якості. Знадобилися також і випробування на розподіл ваги. Прохання Okamura полягало в тому, щоб отримати матеріал, який зберігає свою міцність, і залишається прозорим, чого власне і очікуєш від сітки. Ще одним завданням стала повна гаму кольорів — лише чорного недостатньо. Спочатку ми фарбували сітку після плетіння, але незабаром покращили техніку декількома способами, одним із яких було фарбування ниток перед плетінням. Завдяки цьому досвіду та навичкам, Kawashima Selkon Textiles зараз задовольняють найсуворіші вимоги»


    

На цьому пошуки досконалих рішень не завершилися. І в 2017 році потрібен був матеріал ще кращий, для крісла CONTESSA SECONDA.

  • «Ми провели ретельні випробування як зовні, так і всередині компанії, припустивши, що офісний працівник вагою 136 кг (300 фунтів) працює 24 години, 7 днів на тиждень. Щоб підтримувати правильний рівень натягу, необхідне міліметрове точне регулювання. Наша сітка також зазнала різноманітних змін у дизайні. Наприклад, градуйована сітка дозволяє забезпечувати різний натяг у різних областях спинки та тіла. Звичайно, все, починаючи від закупівлі матеріалів і закінчуючи виготовленням сітки та збірки крісел, відбувається в Японії. Саме якість "Зроблено в Японії" робить сітчасті сидіння Okamura такими особливими.»
    Хіросі Масунага, інженер відділу продукції Okamura.

2. СІТКА COMFORT. ОПТИМАЛЬНИЙ БЮДЖЕТ ТА ВЕЛИКИЙ ВИБІР

Читати статтю про сітку Comfort

Якщо Okamura шукала баланс естетики та ефективності, вигадуючи нові відтінки і градієнти, то сітка Comfort – це максимально практична, оптимальна за ціною сітка нового покоління. Вибір виробника досить великий, але найбільшою популярністю користуються матеріали KMD та ZB Mesh.

KMD MESH 3D – м’яка сітка, в складі якої 40% бавовни. Виробник WINTEX CO.,LTD. Південна Корея.

  • Склад: 60% нейлон / 40% бавовна
  • Спротив до стирання: 100 000 циклів
  • Стійкість до високих температур (займання): BS5852:2006 (композицій, розділ 11)
  • Сертифікація: BS 5842:2006 Стаття 11, Джерело 4 (композити)
  • Стійкість до втрати кольору під впливом світла: 4.5 клас (AATCC 16:2004)
  • Стійкість до тертя: Wet: 4.5, Dry: 4.5

Сітка ZB MESH – без бавовни, більш пружна на дотик (орнамент Giraffe Design). Виробник: Matrex® Leggett & Platt® (США).

  

  • Склад: 100% поліестр
  • Опірність стирання: 100 000 циклів
  • Стійкість до високих температур (займання): CA#117-Section E (CS-191-53)
  • Стійкість до втрати кольору під впливом світла: Grade 5 (after 40 standard hours)
  • Стійкість до тертя (ковзання): Wet: 4.5, Dry: 5 (AATCC8-2001)

СІТКА ЕРГОНОМІЧНИХ КРІСЕЛ PROFIM

Компанія Profim замовляє сітку для крісел в скандинавського виробника Gabriel (Данія). Зазвичай, її використовують лише для спинки, в поєднанні з тканинним сидінням. 

 

НА ЯКІ ЩЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ СІТКИ КРІСЛА ВАРТО ЗВЕРТАТИ УВАГУ

Ми в жодному разі не планували вас заплутати в характеристиках. Лише наголошуємо, що сітка – це складний, дорогий, сучасний матеріал, який постійно тестують і вдосконалюють. Тому перед купівлею сітчастого крісла, приміряйте його і ознайомтеся із специфікаціями. Також, обираючи сітчасте крісло, проаналізуйте умови, в яких його використовуватимете.

Ось декілька важливих питань: 1. Чи є у вас домашні улюбленці? 2. Чи часто ви їсте за робочим місцем? 3. Чи працюєте зі швидкозаймистими речовинами? В такому випадку існують спеціальні покриття для сітчастих та тканинних крісел.

КОМУ СІТКА НЕ ПІДХОДИТЬ?

Тут все просто: тим, хто посидів в кріслі і сказав «незручно!». Якщо до сітки на спинці питань, зазвичай, немає, то сітчасте сидіння справді може для когось бути незвичним. В такому разі, варто розглядати комбіновані варіанти з тканинним сидінням.

-