Чи потрібні дітям підлокітники? А спинка? Як правильно сидіти за письмовим столом і які матеріали та регулювання обрати, щоб не змінювати крісло кожні 2 роки – ми підготували гайд з вибору крісла для дітей віком від 4 до приблизно 12 років. Якщо ж вам потрібне крісло для підлітка, в нашому блоозі є окрема стаття з рекомендаціями.  

Ортопедичне дитяче крісло чи крісло для активного сидіння - обираємо крісло школяра для письма та комп'ютера

Низка досліджень виявили, що біль в попереку можуть виникати у дітей з раннього шкільного віку. Тому профілактику проблем із хребтом і спиною теж потрібно починати з дитинства. Зокрема, безліч таких були проведені в Данії Шарлоттою Лебеф-Ід (Charlotte Leboeuf-Yde, Університет Південної Данії) та іншими дослідниками, з якими ви можете знайомитися за нагоди. 

Саме тому, під наглядом лікаря невролога, ми підгоували цей матеріал з питаннями та відповідями щодо вибору крісла дитині. Зокрема, розглянемо два найбільш поширених види крісел - ортопедичного крісла з ефектом корсету, та дитячого крісла для активного сидіння без спинки. 

Проте спершу нагадаємо про найважливіше правило:

Зверніть увагу на ергономіку та міряйте дитячі крісла

Скоріше за все, ви міряєте з вашим школярем взуття, куртку, наплічник тощо, звертаючи увагу на комфорт дитини. З кріслом так само, адже вона взаємодіятиме з ним постійно і формуватиме з ним майбутні звички та сценарії сидіння. Найкращий спосіб перевірити комфорт – приміряти крісло особисто з дитиною. Зокрема, для цього ми запрошуємо вас в наш київський магазин ергономічних крісел та низку партнерських магазинів в інших містах.

Відштовхуючись від трьох принципів ергономіки, дитяче крісло повинно бути:

  • Зручним – відповідати параметрам зросту та ваги дитини, або підлаштовуватися під них
  • Безпечним – враховувати будову тіла і не заважати формуванню постави, як от це робить низка яскравих дитячих «геймерських» крісел чи прості табуретки
  • Ефективним – дозволяти виконувати  різні завдання зосереджено, не відволікаючись на дискомфорт, скрипіння тощо

1. Яка різниця між ортопедичним та ергономічним кріслом для дитини

Вона така ж, як і в доорослих кріслах. Кожне ортопедичне крісло є ергономічним, але не кожне ергономічне – ортопедичне. Ортопедичне крісло сертифіковане ортопедами і призначене для певних цілей: формуванню постави, реабілітації, контролю тіла тощо. Зазвичай, такі крісла мають ефект корсету. Тоді як ергономічні крісла без такого ефекту – можуть лише підтримати поставу, але не виправити чи сформувати її.

Саме тому для дітей частіше обирають ортопедичні крісла в якості першого крісла.

Що точно не є хорошим вибором, відколи дитина вже сидітиме більше 2 годин підряд щодня - це звичайні стільці, кухонні стільчики, табуретки тощо.

Приклад професійного ергономічного ортопедичного крісла, в якому спинки можна регулювати за висотою та шириною:

Та його версія дитячих крісел, котрі підлаштовуються під зріст від найменшого до 150 см і витримують навантаження 110 кг, тобто слугують від початку школи і аж до тих пір, доки дитина не переросте його:

Переваги ергономічного та динамічного сидіння з подвійною патентованою спинкою Duorest

3-D рухома з’єднувальна гума, облаштована системою розділеної спинки DUOREST®, дозволяє подвійним спинкам повертатися в різним напрямках, коли дитина спирається на спинку. Цей гнучкий рух у системі роздільної спинки DUOREST® рішки піднімає талію та дозволяє хребту та м’язам міцно охоплювати спинку. В результаті тиск на поперековий хребець зменшується на 30-50% порівняно зі звичайними кріслами. Контроль рівноваги сидячи безпосередньо впливає на продуктивність роботи. Відповідне положення сидячи є основоположним для забезпечення стабільної опори. Відчуття положення тіла в просторі є ще одним вирішальним фактором. Крім того, важлива здатність точно і безпомилково контролювати навмисні переміщення центру ваги в різних напрямках.

  • Оскільки Duorest Milky - одне з небагатьох крісел, котрі представлені в виставковому залі в Україні і вважаються бездоганним зразком ортопедичного крісла школяра, саме його використовуємо як приклад.

2. Як правильно сидіти в дитячому кріслі і які регулювання потрібні

Щоб мати можливість оптимально налаштувати поворотне крісло для вашої дитини, стілець повинен мати індивідуальні можливості регулювання. Ось найважливіші речі, на які вам слід звернути увагу:

Висота та глибина сидіння

Відрегулюйте висоту та глибину сидіння стільця так, щоб під час сидіння між верхніми та нижніми ногами утворювався «відкритий» кут (> 90°), а від сидіння до колін - залишалося місце. Також важливо, щоб ваша дитина могла повністю торкатися підлоги або підставки для ніг обома ногами. Для цього зверніть увагу не тільки на дитяче крісло, що обертається, але і на висоту дитячого столу. Чим більший діапазон регулювання висоти сидіння, тим краще.

Увага: ні в якому разі ноги - дитини чи дорослого - під час сидіння не повинні бути менше, ніж під прямим кутом протягом тривалого часу, а краще і прямі теж трішки розкривати. Стиснення ніг ускладнює зворотний потік крові до серця. А також може призвести до болю в ногах, набряку литок і оніміння. Відкритий кут сидіння забезпечує приплив крові до стоп.

Висота спинки - регульована висота - безперечно потрібна річ, якщо ви купуєте крісло надовго. 

Підставка для ніг - найкращий вибір це підставка, котра знімається з часом, коли малеча виросте.

Блокування функції обертання та нахилу крісла

Чи потрібні дітям підлокітники та підголівник?

До певного віку, однозначно не потрібні. Тому що підлокітники можуть призвести до того, що дитина сидить під кутом або збільшить відстань до робочого місця несприятливим чином. Особливо шкідливо тривале сидіння в такому неправильному положенні.

Приблизно з 5 класу дитина вже починає регулярно працювати з клавіатурою, монітором, і тоді можна розглянути доповнення крісла аксесуарами. Насправді вони не критично потрібні навіть для дорослих. Головне, щоб висота стола дозволяла поставити лікті рівно на поверхню.

Так само й підголівником: в ньому є сенс, коли ти проводиш трьохгодинну нараду, або працюєш по 10 годин сидячи і потрібна можливість зняти напругу, розслабити шию, не відриваючись від процесу. В інших же випадках, гострої необхідності в них немає.

Чи потрібне дитині дороге ергономічне крісло з професійним синхронним механізмом нахилу?

Ні, не потрібне, краще забезпечити її можливістю рухатися поза кріслом і привити звичку регулярно вставати, якщо хочеться відпочити чи розімнутися від рівного сидіння. Навіть в дорогих дорослих кріслах, синхронний механізм гойдання не гарантує правильну підтримку постави під час нахилу спинки назад - адже тоді поперекова підтримка підіймається нагору, зміщується, і якщо немає можливості щоразу регулювати її окремо за висотою, вона втрачає свій сенс. Є механізми, авторськи розроблені найкращими виробниками в світі, що автоматично підлаштовуються під зміну положення. Проте вартість такого крісла буде 700-1200$ і прослужить воно дорослому десятиріччями, а зменщених їх версій поки що ми не знаходили на жодній міжнародній виставці і каталогах.

  • Можливо, вам буде цікаво оглянути статтю, які механізми крісел існують і як не помилитися з їх вибором для тривалої роботи сидячи, залежно від стилю цієї роботи

3. Які матеріали дитячого крісла обрати

Обирайте стійкі матеріали та сертифікованих виробників. Штучна шкіра та брудостійка тканина – залишаються найбільш оптимальним вибором оббивки. Наприклад, в дитячих кріслах Duorest Milky оббивка виконана з німецької водо-відштовхуючої синтетичної шкіри, з якої легко стираються фломастери та інші забруднення. Звертайте увагу на гарантію крісла і уточнюйте, чи розповсюджується вона, в тому числі, на матеріали.

4. Що таке дитяче крісло для активного сидіння і як деякі виробники аргументують його переваги

Крісло для активного сидіння або крісла active sitting- це крісло з правильною випуклою або анатомічною конструкцією сидіння, що не обмежує в рухах своєю конструкцією, може обертатися та регулюється за висотою. Зазвичай, вони без спинки, проте деякі моделі мають підтримку попереку.

Нижче на фото активні крісла HAG Capisco Puls та Profim Mickey (обидва виробники - в скандинавському холдингу Flokk і пропонують безліч рішень для активного сидіння вже трішки старших дітей).

Аргументація переваг активного крісла

Діти повинні рухатися навіть сидячи. Рішення: активне сидіння. Це покращує кровообіг і постачання мозку киснем. Крім того, постійні зміни положення зміцнюють м'язи спини і покращують поставу. Це запобігає болі в спині. Незалежно від того, наскільки добре оббита, наскільки зручна чи ідеальна поперекова підтримка, спинка перешкоджає вільній, природній рухливості, яка особливо потрібна дітям. Ще один негативний ефект спинки: вона знімає навантаження на спину і підтримує її. Однак людина не створена для цього, і м'язи слабшають, тому що вони більше не потрібні. Сидячи на стільці, м’язи беруть на себе опорну функцію, і ви автоматично сидите прямо. Ось чому такий стілець допомагає дітям сидіти прямо.

Наша думка: обидва варіанти, ортопедичне крісло для дитини та стільчик для активної роботи, наприклад, під час малювання тощо, будуть корисно доповнювати один одного і забезпечувати розмаїття рухів. Проте для найменших, віком від 4 до 7 років в якості першого крісла все ж краще обирати те, що справді підтримає поставу, тобто для початку - зі спинкою.