В 2020 році ми привезли крісла HOOKAY на склад та виставили нові моделі в шоурумі. Це сітчасті крісла з глибокою посадкою, широкими підголівниками та професійними регулюваннями для тривалої сидячої роботи. 

Читайте також: Почему геймерские кресла созданы для игры, а не для работы

Фабрика кресел HOOKAY, gzhookay.com
Фабрика HOOKAY, Гуанчжоу, Китай (gzhookay.com)

ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ВИРОБНИКА HOOKAY, ЙОГО ІСТОРІЮ, МЕХАНІЗМИ ТА ПАТЕНТИ


Компанію Hookay Office Furniture Co., Ltd. заснували в 2010 році в районі Наньша (Гуанчжоу). Вона створює офісні меблі, в тому числі, розробляє, проектує і виготовляє ергономічні крісла. Для нас важливо, що всі процеси зосереджені в одному місці і відповідають вимогам сучасних систем управління якістю. Hookay – це виробник середнього бюджету з прайсом 250-600$ за крісло. Компанія пропонує гарантійний сервіс протягом 5-ти років на флагманські крісла і 3-х років - на бюджетні. Кожній моделі присвоєно унікальний код. Тут, в Україні, ми є офіційним імпортером продукції і представником виробника.

Центр тестування, gzhookay.com
Компанія Hookay облаштувала власний центр тестування та контролю якості крісел (gzhookay.com)

Гарантія якості

Компанія керується міжнародними стандартами, тому окрім повного контролю виробництва і сировини, обладнала власну лабораторію тестування крісел. Також до складу HOOKAY увійшли заводи по виробництву пластмас та литих форм. Кожне крісло отримує обов’язкові сертифікати BIFMA та SGS.

  • Що означає сертифікат BIFMA X5.1? Що крісло прослужить протягом заявленого гарантією часу, звісно, якщо ваша вага в межах його максимального навантаження. Щоб отримати сертифікат, крісла тестують на витягування і гнучкість, максимальний тиск, ударостійкість, стійкість до стирання шарнірів. А також перевіряють стійкість підлокітників до тиску, розтягування спинки, функціонування роликів тощо.

  • Що означає стандарт SGS EN1335? В першу чергу, стабільність та безпеку. Він гарантує за те, що ви не перекинетеся з кріслом в напівлежачому положенні, наприклад, та багато чого іншого.

Нагадуємо, що найкращі ергономічні крісла не ламаються, їх просто здають виробнику на переробку через 10-20 років. Але, якщо ви не готові заплатити за крісло 1000$ і більше – шукайте в межах свого бюджету ті, сертифікати яких гарантують найдовший термін використання. І тих виробників, що зосередили якомога більше процесів в одному місці.

Синхронний механізм крісел Expert Spring, Expert Fly, Expert Star, Expert Sail

В кріслах Expert Star, Expert Spring, Expert Sail, Fly та ін. встановлений алюмінієвий механізм з синхронним нахилом. Його зібрали з 18 етапів та склали із майже 100 компонентів. Більшість деталей при збірці виробник обробляє та перевіряє вручну, щоб переконатися в його надійності. Компанія запатентувала механізм в 2010 році і використовує по сьогоднішній день.

Синхронний алюмінієвий механізм HOOKAY, gzhookay.com

Виробник успішно запатентував синхронний алюмінієвий механізм, котрий продає з гарантією на 5 років (gzhookay.com)

З основних функцій – нахил спинки фіксується в 4 позиціях, з максимальним відхиленням на 135 градусів. Цього достатньо, щоб комфортно розвантажити спину. Пружина гойдання надійна, проте слабка і в балансі тримає вагу до 80 кг. Проте, знайти хорошу пружину, яка б впевнено гойдала (без фіксації) людину з вагою 100 кг і більше дуже важко – поки що ми зустрічали її лише в японських, німецьких та двох європейських виробників. Сама спинка відхиляється у співвідношенні 3:1 до кута сидіння. Це показник правильного гойдання, коли ваші стопи залишаються на місці, але тіло розслаблено змінює позицію, що спонукає працювати м’язи навіть в сидячому положенні.

Підлокітники 4D власної розробки

Патентовані 4D підлокітники HOOKAY, gzhookay.com
Патентовані 4D підлокітники HOOKAY - зручні і прості в налаштуваннях (gzhookay.com)

Окрім механізму, HOOKAY також розробили і запатентували власні підлокітники. Їх можна регулювати за висотою (вверх-вниз), шириною (вперед-назад), глибиною (вліво-вправо) та горизонтальним кутом (всередину-назовні). Підлокітники спроектовані так, щоб розвантажувати передпліччя та підтримувати лікті. Щоправда, ергономічні крісла Expert Spring, Fly, Star та інші – досить глибоку, тому людям невисокого зросту на тендітної фактури можуть бути не зручними – все знову ж таки зводиться до обов’язкової примірки крісел перед покупкою.

Потрійна спинка крісел Expert Fly

Компанія HOOKAY створила динамічну 3D спинку та пишається її патентом в Китаї, США і Тайвані. Зокрема, її можна протестувати на сітчастих кріслах Expert Fly.

Потрійна спинка FLY з патентом HOOKAY, gzhookay.com

Потрійна спинка FLY з патентом HOOKAY - досі предмет суперечлок серед спеціалістів з ергономіки (gzhookay.com)

Ми досі не визначилися чи дійсно вона забезпечує обіцяний «ритм спини» і допомагає нашим м’язам працювати, при цьому постійно підтримуючи кожну частину нашої спини. Бо думки наших клієнтів та відвідувачів розділилися – крісло або вражає комфортом (приблизно двох із десяти людей), або не дає випрямити плечі і, навпаки, обмежує в русі під час сидіння. Зазвичай, все залежить від стилю роботи і того, чи вистачає людині ваги, щоб розправити ці «крила ангела», як називають їх інженери виробника. При цьому підтримка попереку досить непогана, тому ми раді, що виробники пропонують нові ідеї і в кожного є шанс знайти те саме, ідеальне крісло.

Механізм керування AIO – єдиний важіль для основних налаштувань

Станом на січень 2020 року, крісел з AIO контролером ми ще не привезли. Проте, обов’язково, замовимо наступного сезону. Якщо вам здалося, що десь ви вже зустрічали подібну ідею – так і є. Принцип управління єдиним важелем також є у всіх кріслах Comfort.Global (Single Level Control Mechanism). Але в 2013 році HOOKAY запатентували власний.

Патентований механізм AIO HOOKAY / gzhookay.com
Один з останніх патентів - механізм AIO HOOKAY, котрий  регулює всі налаштування єдиним контроллером; gzhookay.com

Завдяки одній ручці справа біля сидіння, ви можете налаштовувати висоту крісла, регулювати кут нахилу спинки, силу гойдання та глибину сидіння. Чотири функції на одній ручці. Нам подобаються такі рішення, оскільки вони дарують приємний і простий досвід користування кріслом.

Дихаюча сітка WINTEX – наскільки довго живе оббивка крісел Expert

Регламентовано – 100 тисяч циклів, де один цикл це «встати-сісти». На практиці, мінімум 4 роки при великому навантаженні і більше 5 років, якщо ваша вага в межах 90 кг. Це корейська сітка, вона стовідсотково складається з нейлону і не найскладніша в своїх переплетіннях. Оцінити можна на 7 із 10. Проте цим обумовлена і її вартість. Сітки, що живуть по 10 років, зазвичай, складають 30-40% вартості самого крісла і коштують такі моделі в межах 700-1500$.

Сітка Wintex, що використана для крісел Hookay,  wintex.co.kr
Для більшості крісео, компанія використовує корейську сітку Wintex, що служить мінімум 5 років без деформації (wintex.co.kr)

Читайте також: Что нужно знать о сетке в качестве обивки кресла

 

ЕРГОНОМІЧНІ КРІСЛА HOOKAY EXPERT В ШОУРУМІ. ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЕЙ ТА ЯК ОБРАТИ НАЙКРАЩУ


1. Сітчасте крісло Expert Star (13000 грн)

Розміри крісла Hookay Expert Star, gzhookay.com
Розміри крісла Hookay Expert Star, gzhookay.com

Що регулюється:

  • висота спинки – має 4 положення, плюс вихідне
  • глибина сидіння
  • висота крісла
  • підлокітники 4D та підголівник 2D
  • синхронний механізм, з фіксацією кутів нахилу
  • сила гойдання

Недоліки Hookay Expert Star: слабка пружина, тому якщо ваша вага більше 85 кг і ви полюбляєте гойдатися без фіксації – потрібно перевірити, чи вона вас триматиме в балансі. Якщо гойдатися не плануєте (хоча це корисна звичка), тоді проблема відпадає. Крім того, крісло досить високе і широке – враховуйте його параметри, якщо у вас не має можливості приїхати і сісти в нього. (тут і далі можуть повторювати, оскільки моделі цієї серії досить схожі)

Переваги: крісло чудово підтримує поперек і досить глибоке, щоб комфортно і впевнено в ньому сидіти. Немає зайвих поперекових «подушок» - є просто правильний вигин спинки, який не тисне на спину зайвими деталями і регулюється за висотою. Найчастіше моделі обирають чоловіки вище середнього зросту.

Крісло нагадує: модель Enjoy (Comfort.Global), тільки глибше і з жорсткішою сіткою.

Читайте також: ТОП-5 лучших кресел шоурума Кресла Люкс

 

2. Компютерне крісло Expert Spring (15600 грн)

Розміри крісла Hookay Expert Star, gzhookay.com Розміри крісла Hookay Expert Spring, gzhookay.com

Розміри крісла Hookay Expert Spring, gzhookay.com

Що регулюється:

  • висота підтримки попереку
  • глибина сидіння
  • висота крісла
  • підлокітники 4D та підголівник 2D
  • синхронний механізм, з фіксацією кутів нахилу
  • сила гойдання

Недоліки Hookay Expert Spring: слабка пружина, тому якщо ваша вага більше 85 кг і ви полюбляєте гойдатися без фіксації – потрібно перевірити, чи вона вас триматиме в балансі. Якщо гойдатися не плануєте (хоча це корисна звичка), тоді проблема відпадає. Крім того, крісло досить високе і широке – враховуйте його параметри, якщо у вас не має можливості приїхати і сісти в нього. Ми зустрічали нарікання на «занадто тверду» підтримку попереку, тож якщо ви шукаєте більш приємну, обіймаючу підтримку – звертайте увагу на крісла Hookay Expert Star або Sail.

Переваги: крісло відчутно підтримує поперек і досить глибоке, щоб комфортно і впевнено в ньому сидіти. Поперекова пластинка регулюється з досить широким діапазоном, щоб потрапити рівно в ті хребці, де вам треба найбільша підтримка. Найчастіше моделі обирають чоловіки та жінки середнього зросту, оскільки спинка не регулюється по висоті, на відміну від інших моделей.

Крісло нагадує: модель Nefil (Comfort.Global), тільки глибше і з жорсткішою сіткою.

 

3. Ергономічне крісло Expert Sail (14500 грн)

Розміри крісла Hookay Expert Star, gzhookay.com Розміри крісла Hookay Expert Sail, gzhookay.com
Розміри крісла Hookay Expert Sail, gzhookay.com

Що регулюється:

  • висота спинки (4 положень)
  • глибина сидіння
  • висота крісла
  • підлокітники 4D та підголівник 2D
  • синхронний механізм, з фіксацією кутів нахилу
  • сила гойдання

Недоліки Hookay Expert Sail: слабка пружина, тому якщо ваша вага більше 85 кг і ви полюбляєте гойдатися без фіксації – потрібно перевірити, чи вона вас триматиме в балансі. Якщо гойдатися не плануєте (хоча це корисна звичка), тоді проблема відпадає. Крім того, крісло досить високе і широке – враховуйте його параметри, якщо у вас не має можливості приїхати і сісти в нього. Подушка, що відповідає зі підтримку попереку не завжди вражає наших відвідувачів. Комусь – вона класно і пружно контролює поставку, а хтось – притискає її вагою і втрачає бажану підтримку. Крім того, вони регулюється лише за рахунок регулювання висоти спинки.

Переваги: крісло відчутно, але м’яко підтримує поперек і досить глибоке, щоб комфортно і впевнено в ньому сидіти. Поперекова подушка – це класика ергономіки, вона вдало підштовхує нас сісти трішки рівніше, контролюючи тим самим поставу навіть тоді, коли ми максимально зосереджені на роботі. Найчастіше моделі обирають чоловіки та жінки зростом від 167 см до 190 см.

Крісло нагадує: модель Ergohuman (Comfort.Global), тільки глибше і з жорсткішою сіткою.

 

4. Ергономічне крісло Expert Star STE-MF01 для оператора (6800 грн)

Розміри крісла Hookay Expert Star STE-MF01 для оператора, gzhookay.com

Розміри крісла Hookay Expert Star STE-MF01 для оператора, gzhookay.com

Що регулюється:

  • висота спинки (4 положень)
  • глибина сидіння
  • висота крісла
  • підлокітники (лише висота) та підголівник 2D
  • синхронний механізм, з фіксацією кутів нахилу
  • сила гойдання

Hookay Expert Star для оператора - це бюджетна версія крісла Hookay Expert Star, з фанерною основою. Найчастіше його купують в офіс, рідше - як домашнє робоче крісло.

Крісло нагадує: модель Enjoy Budget (Comfort.Global), тільки глибше за рахунок регулювання глибини сидіння.

 

5. Ергономічне крісло Expert Fly (16000 грн)

Розміри крісла Hookay Expert Star, gzhookay.com Розміри крісла Hookay Expert Sail, gzhookay.com Розміри крісла Hookay Expert Fly , gzhookay.com

Розміри крісла Hookay Expert Sail, gzhookay.com

Що регулюється:

  • висота спинки (4 положень)
  • глибина сидіння
  • висота крісла
  • підлокітники 4D та підголівник 2D
  • синхронний механізм, з фіксацією кутів нахилу
  • сила гойдання

Переваги та недоліки: див. Потрійна спинка крісел Expert Fly (вище).

 

6. Ергономічне крісло Expert Vista (8000 грн)

Що регулюється:

  • висота спинки (4 положень)
  • глибина сидіння
  • висота крісла
  • підлокітники (лише висота) та підголівник 2D
  • синхронний механізм, з фіксацією кутів нахилу
  • сила гойдання

Крісло нагадує: модель Enjoy Classic. 

 

ЯК ОБРАТИ НАЙКРАЩЕ КРІСЛО ДЛЯ РОБОТИ З КОМПЮТЕРОМ

gzhookay.comgzhookay.com

Фото з процесів виробництва: gzhookay.com

Найкраще крісло – те, яке несвідомо спонукатиме вас до руху. В якому буде комфортно і впевнено гойдатися, розвантажуючи спину. І при цьому достатньо жорстке, щоб ви не засиджувалися в ньому тоді, коли роботи немає. Яке контролюватиме поставу тоді, коли у вас немає на це часу. І не створюватиме нових проблем зі спиною. Звучить фантомно, знаємо. Тому ви і повинні приїхати і пересидіти на якомога більшій кількості крісел. Це єдиний спосіб не помилитися. Все, що ви читаєте онлайн, все, що дивитися на Ютубі – лише теорія.

Чим більше крісел ми привозимо в шоурум, чим більше виробників знаходимо і досвіду набуваємо – тим менше ми знаємо. І тим більше віримо не загальній масі відгуків, а особистим відчуттям кожної людини. Повірте і ви - собі. Це ж як запитати у друзів, яка машина найкраща – сперечатися можна два дні J.

-
 P.S. Можливо у вас є питання? Будемо вдячні, якщо поділитеся враженнями від крісел, статті чи навіть просто життя в коментарях знизу. Відео-огляди - comming soon.